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Statutory Instrument 2008 No. 2362
Dear Dr Shrank,

Thark you for your letters of 11 October and 17 December to the Secretary of State
expressing concern over the effect of changes to householder permitted development
rights in protected areas. | have been asked to reply. | am sorry you have not received an
earlier response,

Statutory Instrument 2008 No.2362 The Town and Country Planning (General Permitted
Development) {Amendment) (Mo.2) (England) Order 2008, which came into effect on 1
October last year amends Statutory Instrument 1995 No. 418 The Town and Country
Planning (General Permitted Development) Order 1985.

The new permitted development rights, introduced after public consultation, replaced the
old system which we believed was not only unclear and confusing, but, by using a
somewhat arbitrary size and volume-based approach, was anomalous in terms of what
was and was not permitted. They are based on the concept that permilted development
rights should be informed primarily by the potential impact on others. They aim to strike a
balance between giving freedoms to individual householders to make the most of their
property, without having an adverse effect on the wider neighbourhood. They also aim to
relieve local councils of processing an excessive amount of unnecessary planning
applications.

The Order does not remove any of the original five types of Aricle 1(5) land defined in
Schedule 1 Part 2 of Statutory Instrument 1995 MNo. 418 The Town and Country Planning
{general permitted Development) Order 1995: the Order continues to apply to conservation
areas and areas and the Wildlife and Countryside Act 1981 as defined in Section (c) and
(d) respectivaly.

Although restrictions on permitted development rights which may which may take place on
Article 1(5) are only explicitly applied to classes A BE and H, development in all eight
classes in the Order are subject to restrictions as set out in either or both the headings
Development is not permitted or Conditions.



The protection afforded to conservation arsas covered by Article 4 directions is also
unaffected. To make it easier for planning authorities to make these directions, the
Government has made provision in the Planning Bill to enable them to be made without
compensation being payable, subject to 12 months' notice being given of the intention to
withdraw permitted development rights. The Planning Bill also removes the requirement for
certain article 4 directions to be approved by the Secretary of State.

Let me reassure you that the new Order does not affect the protection already given to
listed buildings. Any alterations continue to require listed building consent.

As a result of the public consultation undertaken in connection with the Order, fqlinw!ng
consideration of the responses received it was considered necessary to add swimming
pools and fuel storage containers to the other curtilage developments set out (in Class E).

| hope this is helpful.
Yours sincerely,

Geoff Garrett
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